Wednesday, June 16, 2021

So close no matter how far , couldn't be much more from the heart...

Τι να πούμε; Στίχος από το τραγούδι-ύμνο των Metallica  "Nothing Else Matters"! Αξεπέραστο μέχρι και τις μέρες μας!

Για ποιο θέμα να μιλήσουμε; Που είναι τόσα αυτά που μας απασχολούν, τόσο λίγοι αυτοί που θέλουν να τα ακούσουν και τόσοι με ανάλογη προβληματική, που καθίστανται πλέον αδύνατες οι διαπροσωπικές σχέσεις με ουσιώδη ανταλλαγή πληροφοριών, σκέψεων και συναισθημάτων; Επιδερμικές οι ενασχολήσεις με τους άλλους, αδυναμίες εξωστρέφειας των μηνυμάτων που θέλουμε να περάσουμε σε φίλους και γνωστούς και πολλές φορές ένα ξερό, τυπικό γεια! Συνήθως εμένα δεν μου φτάνει αν και είμαι φύση εσωστρεφής θα έλεγα ...

Κουράζομαι πολλές φορές να προσπαθώ να μιλήσω με κάποιους, αλλά όταν τα καταφέρνω παραμένει μια εσωτερική νίκη!! Πόσο πιο χαρούμενοι θα ειμασταν αν όλοι μιλούσαν με όλους!! Ίσως όμως να ήταν καλύτερα να μην μιλούν όλοι και δη με όλους! Πόσες παρεξηγήσεις θα είχαν αποφευχθεί... Παντως ο γραπτός λόγος δύσκολα αντικαθιστά τον προφορικό στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Πόσο ωραία ντύνει το συναισθηματικό μας κόσμο η γραπτή ποίηση, τη φαντασία μας ένας πίνακας και πόσο καλύτερη παρέα αποδεικνύεται ένα βιβλίο από έναν κακό συνομιλητή?

Σε κάθε περίπτωση η ομιλία δεν υποκαθίσταται από τη γραπτή συνομιλία (και πόσο μάλλον την απλοϊκά ασήμαντη, συχνά ανορθόγραφη και παρεξηγίσιμη social mediaκη -tweetarικη, facebookιακη- εάν μπορεί κάπως έτσι greeklish να χαρακτηριστεί ...).

Καταλήγω ότι ένα βλέμμα, ένα άγγιγμα, μια φωτογραφία, η τέχνη, η μουσική αξίζουν όσες χιλιάδες ειπωμένες ή γραμμένες λέξεις! Λέξεις-λόγια ψεύτικα (που έλεγαν και οι αγαπημένοι Κατσιμιχαίοι) που μπορεί να σημαίνουν λιγότερα λοιπόν από ένα στίχο, ένα μουσικό μοτίβο, έναν πίνακα, ένα χάδι...


"Τα αμαρτήματά σου πειρώ μη λόγοις καλύπτειν, αλλά θεραπεύειν ελέγχοις. Να μην προσπαθείς να συγκαλύπτεις τα λάθη σου με λόγια, αλλά να τα διορθώνεις με αυτοκριτική"

(Πυθαγόρας ο Σαμιος)

"..Η βία και η ποίηση τραβούσαν πάντα αντίθετους δρόμους. Η βία διαμελίζει κορμιά, σκορπίζει τα κομμάτια τους εδώ κι εκεί. Η ποίηση ξαναμαζεύει ό,τι καταστράφηκε και ξαναφτιάχνει μ’ αυτό ολάκερους ανθρώπους. Ο άνθρωπος πρέπει να ακούει λίγη μουσική, να διαβάζει λίγη ποίηση και να βλέπει ένα ωραίο πίνακα κάθε μέρα της ζωής του, έτσι που οι έγνοιες αυτού του κόσμου να μην σβήνουν την αίσθηση του ωραίου που ο «Θεός» φύτεψε στην ανθρώπινη ψυχή. "

(Γκαίτε)






"Ο κόσμος σκηνή, ο βίος πάροδος. Ήλθες, είδες, απήλθες."

"Αληθομυθέειν χρεών, ου πολυλογέειν. Έχουμε χρέος να λέμε την αλήθεια, όχι να λέμε πολλά."

"Φαύλων έργων και τους λόγους παραιτητέον.Να αποφεύγεις τα φαύλα έργα αλλά και τα φαύλα λόγια."

"Πολλοί δρώντες τα αίσχιστα, λόγους τους αρίστους ασκέουσι. Πολλοί που κάνουν πανάθλιες πράξεις, λένε ωστόσο πανέμορφα λόγια..."

(Δημόκριτος)


«Ά ποιείν αισχρόν, ταύτα νόμιζε μηδέ λέγειν είναι καλόν. Όσα είναι ντροπή να πράττεις, να θεωρείς ότι δεν πρέπει ούτε να τα λέγεις.»

(Ισοκράτης)


«Verba volant, scripta manent. Τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν.»

(Κατά τον Όμηρο: έπεα πτερόεντα)

 

«Ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που τρώει χωρίς να πεινάει, πίνει χωρίς να διψάει και μιλάει χωρίς να έχει τίποτα να πει.»

(Μαρκ Τουαίην)

 

«Πολλές δυστυχίες έχουν έρθει στον κόσμο από παρεξηγήσεις και από πράγματα που δεν ειπώθηκαν.»

(Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι)

 

«Καίτοι αγράμματη, η γραία μ’ εδίδαξεν ότι εις την ελληνικήν γλώσσαν, άλλως νοούμεν, άλλως ομιλούμεν και άλλως γράφομεν.»

(Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης)

 

«Η ομιλία δόθηκε στον άνθρωπο για να κρύβει τις σκέψεις του.»

(Ταλεϋράνδος)

 

«Όταν μιλάς σ’ έναν άνθρωπο, κοίτα τον στα μάτια. Όταν σου μιλά, κοίτα τον στο στόμα.»

(Βενιαμίν Φραγκλίνος)

 

«Όταν μια γυναίκα μιλάει, δεν λέει τίποτα, γι’ αυτό όταν δεν λέει τίποτε, τότε είναι που μιλάει.»

(Ζωρζ Φεϋντώ, Γάλλος θεατρικός συγγραφέας)

 

«Οι ανόητοι μιλούν, οι δειλοί σωπαίνουν, οι σοφοί ακούν.»

(Carlos Ruiz Zafón, Ισπανός συγγραφέας)

 

«Τα λόγια επινοήθηκαν για να μην αφήνουν τον άνθρωπο να σκέφτεται.»

(Αγκάθα Κρίστι)

 

«Το βλέμμα έρχεται πριν από τις λέξεις. Το παιδί βλέπει και αναγνωρίζει πριν αρχίσει να μιλάει.»

(John Berger, Βρετανός συγγραφέας)


Και πόσα άλλα γνωμικά αξιόλογα που έχουν γραφτεί για όσα λέγονται!

Να τολμήσω να αφιερώσω το σημερινό χειροποίημα σε κάθε "καλλιτέχνη" της ζωής:

Λογική χωρίς

Όνειρα

Γίνεται?  Σαν μια 

Ιδέα

Αναγκαστική!


Ψυχή 

Ευχαριστημένη και 

Υγιής γίνεται?

Τύχη τη λέμε γιατί από

Ιούνιο 

Καλοκαίρι

Αρχίζει!


Χαρείτε, Ερωτευθείτε γιατί η Ζωή δε γράφεται με λέξεις, δεν ειπώνεται με λόγια αλλά είναι σύνολο στιγμών που βιώνονται τείνοντας στο άπειρο...

Καλό Καλοκαίρι!! 

3 comments:

aeipote said...

Καλημέρα Χαρά,

Η ζωή κάνει τα δικά της, τα δικά μας μέσα της εμείς και (οι) σχέσεις ((μας) ανθίζουν και μαραόνονται και πάνε ή δεν και ομοίως πάνε (ξέρει ποιος που;)!

Λατρεύω τον αποφθεγματικό λόγο!

Αφιτά!

Καλό ΠΣΚ!

Chara Diana said...

Αυτά τα ωραία!!!Ναι καλά τα λέτε συμπερασματικά!Καλό τριήμερο!Και ακόμα καλύτερο καλοκαίρι!!!Χάρηκα δεόντως που σας ανταμώσαμε!!

Chara Diana said...

Ξεχάστηκα και τα έγραψα κατωτέρω...Να είστε καλά!!!