Monday, November 21, 2022

One sees clearly only with the heart...

🌹“On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est ... 

Φράση από τον μικρό Πρίγκηπα του Antoine de Saint-Exupéry, που είναι πολύ ομορφότερη στα γαλλικά αλλά την παραθέτω εδώ στα αγγλικά, τιτλοφορώντας έτσι την παρούσα ανάρτηση ώστε να γίνει πιο εύληπτο το μήνυμα.

Ομοίως έχει λεχθεί από τον William Shakespeare / Le Songe d'une nuit d'été = στο Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας :

“L'amour ne voit pas avec les yeux, mais avec l'âme.” = Η αγάπη παρατηρεί όχι με τα μάτια, αλλά με την ψυχή.

Επίσης, κατά το βραζιλιάνικο ρητό η αγάπη είναι τυφλή, και άρα πρέπει να αγγίζεις = “L’amour est aveugle, il faut donc toucher.”

Την αγάπη βέβαια δεν μπορείς να την αγγίξεις, αλλά τη νιώθεις και βέβαια δεν ισχυρίζεται κανείς ότι είναι τυφλή με την έννοια της εικόνας αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι το ουσιώδες από το επουσιώδες.Όλα αυτά μας γεμίζουν με ιδέες, μας κατακλύζουν με συναισθήματα ότι μάλλον δηλαδή όλα τα ωραία δεν αγοράζονται, δεν πωλούνται, δεν βρίσκονται σε τιμή ευκαιρίας, δεν αποτιμώνται σε χρήμα ή υλικά αγαθά αλλά απλά τα ζεις, τα νιώθεις, τα βιώνεις συνήθως μαζί με την ελάχιστη παρέα. Οι σχέσεις, οι πολύ διαπροσωπικές, που αφορούν μέχρι 2 άτομα, περιορίζονται κυρίως στα βασικά, στα καλά (ή τα κακά) των ανθρωπίνων σχέσεων.

Στίχοι του Τάσου Λειβαδίτη, που έγιναν και τραγούδι, οι οποίοι αναφέρονται σε όλες τις αισθήσεις που συμμετέχουν και πάσχουν :

Συχώρα με, αγάπη μου,
που ζούσα πριν να σε γνωρίσω…
Μισώ τα μάτια μου,
που πια δεν καθρεφτίζουν το χαμόγελό σου..
Θα σ’ ακούω σαν τον τυφλό που κλαίει,
ακούγοντας μακριά τη βουή μιας μεγάλης γιορτής
σ’ αναζητάω σαν τον τυφλό,
που ψάχνει να βρει το πόμολο της πόρτας
σ’ενα σπίτι που’ πιασε φωτιά,
α, για να γεννηθείς εσύ
κι εγώ για να σε συναντήσω
γι αυτό έγινε ο κόσμος…

 

Από εκεί και πέρα, η όποια έλξη δεν μονώνεται, δεν απομονώνεται εργαστηριακά, δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τα χημικά στοιχεία, και τη δημιουργία ισχυρών χημικών δεσμών ή φυσικών δυνάμεων, έλξης και άπωσης και γενικότερα τη δημιουργία παντός έμβιου όντος αλλά και άβιου στοιχείου ή υλικού. 

Είναι δυνατόν λοιπόν ως άνθρωποι-έμβια όντα, να νιώσουμε  μια ισχυρή μαγνητική έλξη, σαν ερωτική έλξη, για κάποιον αρκετά γρήγορα, αλλά δεν πρόκειται για πραγματική αγάπη που απαιτεί ένα βάθος κατανόησης και αποδοχής. Μάλλον κάτι τέτοιο αποδίδεται σε μια ανάγκη της παιδικής μας ηλικίας να βρούμε χωρίς κόπο και προσπάθεια το άλλο μας μισό, αυτό που θα μας πλημμυρίζει πάντα με όμορφα συναισθήματα και θα ικανοποιεί όλες μας τις ανάγκες, κάτι σαν να ψάχνουμε να βρούμε «τον ιδανικό γονέα». 

Η έλξη αυτή, μπορεί να είναι ερωτική ή φιλική, και η συμπάθεια μπορεί να απευθύνεται σε έναν συνάδελφο ή ακόμη και στον διπλανό μας στο τρένο. Παρά την εσωτερική και σωματική αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει αυτός ο τύπος εμπειρίας, η αλήθεια είναι ότι βασίζεται κυρίως σε φυσικά χαρακτηριστικά και βιαστικά συμπεράσματα χωρίς να γνωρίζουμε πράγματι εάν κάτι από όλα αυτά είναι αλήθεια.
Στο νέο βιβλίο των Βρετανών ψυχολόγων Ρομ και Ορι Μπράφμαν
(BRAFMAN ORI, BRAFMAN ROM) αυτό το συναίσθημα είναι κοινό για όλους τους ανθρώπους, αλλά εξηγείται και επιστημονικά πως όταν συμβαίνει αυτό συντρέχουν πέντε πολύ συγκεκριμένοι παράγοντες :
1) η ειλικρίνεια: Όταν δύο αποκαλύπτουν καλοπροαίρετα ποιοι είναι, δημιουργείται ένα ιδανικό χαλαρό περιβάλλον οικειότητας, που σε άλλες περιπτώσεις θα χρειαζόταν καιρό για να χτιστεί και με αυτόν τον τρόπο είναι εύκολο ο απέναντι μας να μας συμπαθήσει, ακόμη και να μας ερωτευθεί (με την πρώτη ματιά...)
2) η εγγύτητα επίσης μετράει τα μέγιστα, γνωρίζοντας κάποιον σιγά σιγά ή συναντώντας τον συχνά σε ένα ουδέτερο περιβάλλον, όπως το γραφείο, δημιουργείται μια οικειότητα που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια ουσιαστική σχέση
3) ο « μαγνητισμός », δηλαδή το σεξαπίλ που εκπέμπουμε εμφανώς όταν νιώθουμε αυτοπεποίθηση, πίστη στις ικανότητές μας και άνεση με τον εαυτό μας σε μια συζήτηση

4) η έμφαση στις ομοιότητες, και όχι στις διαφορές (πάει και ο μύθος ότι τα ετερώνυμα έλκονται). Νιώθουμε να συνδεόμαστε από την πρώτη ματιά με κάποιον που μας μοιάζει περισσότερο. Η πρώτη ματιά μπορεί να αναφέρεται όχι μόνο στην εξωτερική εικόνα, αλλά και σε όλες τις μνήμες που θα ανασύρει το άτομο που έχουμε απέναντί μας. Γι' αυτό σημαντικό κομμάτι στην όλη διαδικασία παίζουν και οι

5) Κοινές εμπειρίες: Όταν μοιραζόμαστε εμπειρίες, και μάλιστα σε αντίξοες συνθήκες, αναπτύσσονται μεταξύ μας πιο ισχυροί δεσμοί.

Οι άνδρες είναι αυτοί που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εμφάνιση, στα εξωτερικά χαρακτηριστικά, ώστε να αποφασίσουν αν θα ερωτευτούν κάποια αλλά και στη γλώσσα του σώματος, ακόμα και ασυνείδητα. Διότι, γύρω από κάθε άτομο υπάρχει ένα ενεργειακό πεδίο που μεταφέρει πληροφορίες γι' αυτόν. Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν μπορεί να το δει, αναπληρώνει αυτή την ικανότητα με την αντίληψη των οσμών σε υποσυνείδητο επίπεδο. Το συναίσθημά μας λοιπόν, επηρεάζεται συχνά και από τις φερομόνες, την προσωπική μυρωδιά που εκπέμπει ο καθένας μας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής επιβεβαίωσε ότι οι άνθρωποι μπορούν να δουν κάποιον τόσο σύντομα όσο 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου και να αποφασίσουν εάν είναι κατάλληλος σεξουαλικός σύντροφος και τότε τα δύο μέρη μπορεί να αρχίσουν να ανταλλάσσουν αυτό που είναι γνωστό ως συνωμοτικό βλέμμα.

Αυτό το βλέμμα είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό ανθρώπινο τέχνασμα προσέλκυσης με ανταλλαγή εκπληκτικής ποσότητας πληροφοριών. Οι άνδρες και οι γυναίκες συχνά κοιτάζουν επίμονα τους πιθανούς συντρόφους για περίπου δύο έως τρία δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια των οποίων οι κόρες τους μπορεί να διασταλούν – κάτι που εκλαμβάνετε ως ένα σημάδι ακραίου ενδιαφέροντος. Το βλέμμα πυροδοτεί ένα πρωτόγονο μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου, προτρέποντας ένα από τα δύο βασικά συναισθήματα - προσέγγιση ή υποχώρηση.

Ίσως πρόκειται για το πιο ισχυρό συναίσθημα σύνδεσης σε κάθε είδους σχέσης!...

Συνεχίζοντας σε γαλλικό mood, αλλά μαζί με την αγγλική version-έκδοση του παραθέτω και προτείνω παράλληλα προς ακρόαση το υπέροχο τραγούδι του γάλλου Jacques Brel / Don't leave me / If You Go Away (Ne me quitte pas) που διασκευάστηκε πρόσφατα από την αγαπημένη μου φωνητικά, Imany - If You Go Away (Audio) (Jacques Brel Cover) στο καινούργιο της album με συνοδεία cello σε μουσική δωματίου: NOUVEL ALBUM VOODOO CELLO , με αυτούς τους υπέροχους στίχους και το βαθύ μυστικιστικό ήχο (φωνής και οργάνων) :Imany - If You Go Away (Audio) (Jacques Brel Cover)

 

...But if you stayI'll make you a dayLike no day has beenOr will be again
We'll sail on the sunWe'll ride on the rainWe'll talk to the treesAnd worship the wind...
 
 
...But if you stayI'll make you a nightLike no night has beenOr will be again
I'll sail on your smileI'll ride on your touchI'll talk to your eyesThat I love so much...

 

2 comments:

aeipote said...

Τα του έρωτα περιπεπλεγμένα και μεις κάποιες φορές απρόθυμοι. . .

Υγίαινε και Χαίρου.

Chara Diana said...

Αυτά τα εντός, εκτός , επί τα αυτά και περί τα αυτά είναι πράγματι πεπλεγμενα και μέγα βάσανο αλλά...ανα τους αιώνες απασχολούν...
Ευχαριστώ για τα σχόλια!Ένεκα και της ημέρας!
Υγιαινετε!!Και Ευτυχείτε!!